Pigmentvlekken door de zon
Wist je dat de zon de grootste oorzaak is van het ontstaan van pigment? Het zonlicht stimuleert de aanmaak van melanine. Dit beschermt je huid tegen de zon en geeft jou dat zomerse kleurtje. Ook is melanine het pigment dat kleur geeft aan je haar en ogen. Door bruin te worden, beschermt de huid zichzelf. Melanine geeft alleen geen volledige bescherming waardoor de huid altijd een SPF (zonnebrand) nodig heeft.
Pigmentaandoening
Door overmatige blootstelling aan de zon kunnen er pigmentvlekken achterblijven. Dit wordt hyperpigmentatie genoemd. Ook kunnen er andere verschillende huidaandoeningen ontstaan door overmatige blootstelling aan uv-straling.
Melasma
Een veelvoorkomende pigmentafwijking is melasma. Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, is een pigmentstoornis waarbij pigmentvlekken ontstaan in het gezicht. Dit komt vaak voor op de jukbeenderen, de bovenlip, de kin en het voorhoofd. Het aantal pigmentcellen in de opperhuid is normaal, maar de cellen bevatten teveel pigment waardoor deze donkerder van kleur zijn.
Naast zonlicht kunnen hormonale schommelingen, medicijnen en bepaalde ziektes ook invloed hebben op pigmentvorming. Zo stimuleren de hormonen oestrogeen en progesteron de productie van pigment onder invloed van de zon. Tijdens een zwangerschap zijn deze hormonen verhoogd waardoor melasma kan ontstaan.
Hoe kan een pigmentafwijking behandeld worden?
Een behandeltraject met een laser of peeling zal de pigmentvlekken zichtbaar verminderen. Bij een laserbehandeling schiet de laser de pigmentophoping uiteen. Hierdoor breekt de opstapeling van pigment af met een mooie, egale huid als gevolg. Een peeling bevat veel effectieve werkzame stoffen waardoor overmatig pigment wordt afgebroken en de ontwikkeling van nieuw pigment wordt afgeremd. Voor het beste resultaat wordt de laserbehandeling en peeling gecombineerd.
Voorkomen is beter dan genezen
Het is ontzettend belangrijk om in de lente en de zomer extra aandacht te besteden aan je huid. Zorg voor de juiste huidverzorgingsproducten (met vitamine C) om het behaalde resultaat te behouden of te voorkomen dat pigmentvorming ontstaat. Ook is een goede zonbescherming (met factor 50) nodig om pigmentvlekken te voorkomen. Alleen door deze combinatie ben jij beschermd tegen uv-straling, infraroodstraling, luchtvervuiling en blauw licht.
Een behandelwijze is voor pigmentatie zeer persoonlijk en specifiek. Afhankelijk van de pigmentatie kijken we samen welke behandelmethode geschikt is voor jou. Zou jij graag advies willen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend en gratis consult.